Ο χορός μέσα από προσωπικά διηγήματα – Αξία του χορού

… και τελικά μετά τη δουλειά τι; Οι καιροί δύσκολοι, όλοι περνάμε δύσκολα και όλοι αναζητούμε μια σταγόνα ευτυχίας και ικανοποίησης μες στην καθημερινότητα μας. Πώς άλλαξαν έτσι οι καιροί; Είναι τελικά τόσο δύσκολο να κάνεις αυτό που σ’ αρέσει; Να βρεις τον τρόπο που θα σε κάνει να δεις τα πράγματα λίγο πιο αισιόδοξα; Δεν είναι δύσκολο αρκεί να έχεις τη διάθεση!

Ο χορός είναι φυσικό αγχολυτικό λένε… δεν τους πίστευα μέχρι που ξεκίνησα να «γράφω στα πόδια μου χιλιόμετρα»…. Αλλά ας πιάσουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ο παραδοσιακός χορός ήταν πάντα ο «έρωτας» μου, από αυτούς που σου παίρνουν τα μυαλά και ξεχνάς να κατέβεις από το σύννεφο σου. Αναζητούσα τρόπους να χορεύω, σε γλέντια, σε γάμους, σε πανηγύρια, όπου βρισκόμουν και όπου στεκόμουν ήμουν ο ορισμός του «χορέψετε χορέψετε παπούτσια μη λυπάστε», δεν πήγαινα όμως να μάθω, να διδαχθώ χορό.  Δεν έβρισκα χρόνο ήταν η δικαιολογία. Όταν όμως θες κάτι πολύ πάρα πολύ και χρόνο βρίσκεις και τρόπο…

Το αποφάσισα λοιπόν και μαγεύτηκα με όλα όσα μάθαινα, άκουγα και προσπαθούσα. Κάθε μάθημα ήταν μια δική μου προσωπική «μάχη» να μάθω να χορεύω όπως αυτοί που θαύμαζα σαν παιδί πάνω στις σκηνές. Με τα τόσο πλουμιστά χρώματα των παραδοσιακών φορεσιών , που χόρευαν λες και τα πόδια τους είχαν φτερά. Και τα κατάφερα…. έμαθα να χορεύω. …

Εκτός όμως από το να χορεύω, που ήταν το deal με τον εαυτό μου, οι παραδοσιακοί χοροί με έκαναν καλύτερο άνθρωπο. Έμαθα να μοιράζομαι και να συνεργάζομαι. Να μην κολλάω στο «εγώ» αλλά το «εγώ» μου να ναι πολύ μικρό μπροστά στο «εμείς». Έμαθα πως είναι να μοιράζεσαι τις ίδιες ανησυχίες, τα ίδια άγχη, την ίδια αγωνία…… οι παραδοσιακοί χοροί με έκαναν καλύτερο άνθρωπο. . .

Γι’ αυτό μη το σκέφτεσαι άλλο, τις περισσότερες φορές το κόστος είναι μικρό. Κάντε ένα δώρο στον εαυτό σας, δεν είναι μόνο το να ξέρουμε να χορεύουμε, είναι η παρέα, είναι η ψυχική ηρεμία, η σωματική ευεξία, ο χορός σε κάνει να νιώθεις «ζωντανός», στην εποχή που όλα είναι «πεθαμένα»….

«Γλεντήστε τώρα φίλοι μου, χορέψτε τραγουδήστε
αυτόν τον χρόνο τουν καλόν τουν άλλουν ποιος του ξέρει»

Άρθρο από τον Σύλλογο Παραδοσιακές Αναδρομές
par.anadromes@gmail.com
https://www.facebook.com/par.anadromes

 

Πηγή: www.xoreytis.gr